Italské rizoto

Italské rizoto je vynikající jídlo, které můžeš udělat na milion způsobů a to vždy levně a chutně.

cena porce jídla: cca 35-40 kč

čas přípravy: asi 1 hodina

Ingredience na porci:

rýže ...2 až 3 naběračky

cibule...1 malá, nebo půlka

máslo...plátek

bílé víno...stačí levné, protože se stejně vyvaří

zeleninový bujón…kostka

parmezán…malý kousek (dle chuti)

houby…dva kusy

Postup:

Do hrnce vložíme plátek másla a na něm necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku. Potom přisypeme rýži a zalijeme vínem tak, aby byla směs asi 2 cm pod hladinou. Vše necháme vařit bez poklice (aby se tekutina co nejdříve vypařila).

Mezitím dáme do asi 0,75 litru vařící vody kostku zeleninového bujónu a necháme rozpustit.

Jakmile směs v hrnci začne houstnout přilijeme polovinu vody z bujónem . Znovu necháme vařit a jakmile směs znovu zhoustne, zalijeme ji zbytkem vody s bujónem.

Potom přisypeme nastrouhaný parmezán (dle chuti) , přidáme podušené houby a za stálého míchání vaříme až do doby, než směs získá charakter tuhé kaše.

POZOR! : Je důležité neustále vařící se jídlo kontrolovat a míchat, aby nedošlo k připálení.

 

-je možné dělat i jiné variace. Můžeš přidat sušená rajčata, nebo šunku dle chuti.

 

DOBROU CHUŤ :)