Italské rizoto
Italské rizoto je vynikající jídlo, které můžeš udělat na milion způsobů a to vždy levně a chutně.
cena porce jídla: cca 35-40 kč
čas přípravy: asi 1 hodina
Ingredience na porci:
rýže ...2 až 3 naběračky
cibule...1 malá, nebo půlka
máslo...plátek
bílé víno...stačí levné, protože se stejně vyvaří
zeleninový bujón…kostka
parmezán…malý kousek (dle chuti)
houby…dva kusy
Postup:
Do hrnce vložíme plátek másla a na něm necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku. Potom přisypeme rýži a zalijeme vínem tak, aby byla směs asi 2 cm pod hladinou. Vše necháme vařit bez poklice (aby se tekutina co nejdříve vypařila).
Mezitím dáme do asi 0,75 litru vařící vody kostku zeleninového bujónu a necháme rozpustit.
Jakmile směs v hrnci začne houstnout přilijeme polovinu vody z bujónem . Znovu necháme vařit a jakmile směs znovu zhoustne, zalijeme ji zbytkem vody s bujónem.
Potom přisypeme nastrouhaný parmezán (dle chuti) , přidáme podušené houby a za stálého míchání vaříme až do doby, než směs získá charakter tuhé kaše.
POZOR! : Je důležité neustále vařící se jídlo kontrolovat a míchat, aby nedošlo k připálení.
-je možné dělat i jiné variace. Můžeš přidat sušená rajčata, nebo šunku dle chuti.
DOBROU CHUŤ :)